Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 24/10/2007
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Monica Iordache Apostol, Oana Stancu, Aniela Nine
Titlul articolului: Un referendum lăsat în voia sorţii
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/106714/un-referendum-lasat-in-voia-sortii


Numele cotidianului

Şeful statului a semnat asea­ră decretul de convocare Jurnalul Nationala referendumului pentru votul uninominal, dar data este precizată doar prin re­fe­ri­re la euroalegeri. Motivul? Dacă din cauză de calamităţi se impune amâ­narea, să nu mai fie nevoie să se modifice decretul.

Decretul de convocare a refe­ren­dumului pentru votul uninominal a fost semnat aseară de preşedintele Bă­ses­cu, cetăţenii urmând să răs­pun­dă la întrebarea “Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?”. Deşi le­gea referendumului îl obligă să stabilească prin decret şi data scruti­nului, preşedintele a stabilit doar că e vorba de data alegerilor pentru Par­lamentul European, evitând formularea “25 noiembrie”. Motivul ofi­cial? Dacă, spune Băsescu, din cauza unor eventuale calamităţi, gen inundaţii, se va impune amâ­na­rea datei, să nu mai fie nevoie de mo­dificarea decretului prezidenţial. Explicaţia dată a fost încheiată de preşedinte cu hohote de râs. Surse din Administraţia Prezidenţială spun însă că şeful statului ar fi avut informaţii conform cărora Guvernul intenţiona în sedinţa de azi să modifice data euroscrutinului pentru a nu se suprapune cu referendumul. Aceleaşi surse arată că formularea ar fi perfect legală întrucât decretul conţine o dată “identificabilă”.

VARIANTE LA LIBERALI. Informaţia privind posibilitatea amânării euroalegerilor era cunoscută şi dinspre PNL, acest plan B al liberalilor fiind discutat în ultimele zile în cercul strâns din jurul premierului. Oficial însă, liberalii nea­gă cu hotărâre acest lucru, sus­ţi­nând că sunt doar invenţii de-ale Co­trocenilor. “Sunt iarăşi mizerii de-ale preşedintelui Băsescu, lan­sa­te doar pentru a acoperi prostiile pe care le face el. Nu a existat nici un moment intenţia Guvernului de a amâna alegerile europarlamen­ta­re”, ne-a declarat preşedintele Ca­me­rei Deputaţilor Bogdan Olteanu. Pe de altă parte, surse liberale spun şi că o altă variantă luată în calcul aseară după anunţul preşedintelui era re­nun­ţa­rea la asumarea răspunderii pentru a minimaliza conflictul din campania electorală. Soluţia a fost abandonată însă, întrucât pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi figura la punctul unu Legea privind alegerea Camerei De­pu­ta­ţilor şi Senatului. Potrivit surselor liberale, premierul intenţionează să îşi asume azi răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal în varianta Pro De­mo­craţia, iar proiectul să fie trimis Parlamentului.

CONTESTARE. La scurt timp după anunţul preşedintelui, liderul PRM, C.V. Tudor, a spus că va contesta la Curtea Con­sti­tu­ţi­o­nală decretul pre­zi­den­ţi­al, consi­derându-l ilegal întrucât nu prevede o dată precisă pentru organizarea acestuia. Şi preşedintele PC, Dan Voiculescu, a criticat anunţarea unui referendum fără data de des­fă­şu­rare, apreciind că astfel preşedintele Băsescu joacă peste Constituţie din dorinţa de a ajuta PD în campania electorală. Liderul PC consideră că gestul şefului sta­tului nu poate fi calificat decât ca “o manifestare a unei intenţii egoiste a lui Traian Băsescu de a ajuta electoral PD”, în contextul în care toate partidele parlamentare, cu excepţia PRM, au fost de acord cu proiectul discutat în Parlament şi pe care premierul intenţionează să şi-l asume. Nici liderul UDMR, Marko Bela, nu s-a declarat prea încântat de gestul preşedintelui, apreciind că şeful sta­tului ar mai fi trebuit să aştepte câteva zile. “Dacă nu a aşteptat, acest lucru înseamnă că doreşte neapărat să organizeze refe­rendumul o dată cu alegerile pentru PE. Eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru”, a spus Marko.

SUSŢINERE. În schimb, PSD şi-a declarat susţinerea pentru tipul de uninominal anunţat de Băsescu, căci, spune Mircea Geoană, este vorba de sistemul de vot uninominal propus de social-democraţi din 2005. Cum era de aşteptat, şi PD, şi PLD s-au de­cla­rat de acord cu sistemul de vot propus de preşedinte. Liderul PD, Emil Boc, consideră că sistemul de vot propus de preşedintele Băsescu este formula care răspunde cel mai bine aşteptărilor românilor şi care va da posibilitatea cetăţenilor să îşi aleagă direct parlamentarii, la fel ca la alegerile pentru primari.

Calendarul asumării răspunderii

Preşedintele Camerei Deputa­ţi­lor, Bogdan Olteanu, ne-a de­cla­rat că premierul va veni luni în Parlament pentru a prezenta for­ma finală a Codului Electoral, ur­mând ca în termen de trei zile par­tidele parlamentare să decidă dacă depun sau nu moţiune de cenzură. Dacă la finalul celor trei zile nu este depusă nici o moţiune, proiectul este considerat adoptat. Proiectul ProDemocraţia, preferat de PNL, a fost acceptat cu mici modificări şi de Comisia par­la­men­­tară pentru elaborarea Codului Electoral, fiind votat de PNL, PD, PC, UDMR şi PSD. În ciuda acestui fapt, preşedintele PSD, Mir­cea Geoană, i-a cerut ieri premierului să-şi asume răspunderea pe un proiect promovat de social-de­mocraţi în 2005, care vizează sistemul uninominal pur, sistem preferat şi de preşedintele Bă­ses­cu. În acelaşi timp, senatorii şi-au programat şi ei pentru luni dezbaterea în plen a variantei adoptate de Comisia parlamentară.

Motivaţie

“De ce am optat pentru această formulare? Pentru că data este cunoscută, este 25 noiembrie şi, în cazul în care va fi, eventual, modificată din motive tehnice, poate este vreme foarte rea, s-ar putea să avem inundaţii, să nu fie nevoie să mai modific Decretul.”

Traian Băsescu, preşedintele României

Asociaţia Pro Democraţia către PD: Nu compromiteţi reforma electorală!

Asociaţia Pro Democraţia (APD) îşi exprimă îngrijorarea faţă de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului în circumscripţii uninominale propus de APD şi îi cere să-şi respecte angajamentul politic şi să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului. “Deşi neoficializat încă, gestul PD ­ prin vocea preşedintelui partidului, Emil Boc ­ este de natură să vicieze demersul de reformare a sistemului electoral şi, deci, de reformare a clasei politice româneşti”, se arată într-un comunicat al Pro Democraţia. APD reaminteşte opiniei publice faptul că partidele politice parlamentare şi-au asumat, politic, proiectul de lege redactat de asociaţie, aflat în prezent în Parlament, care este rezultatul unui demers democratic cosensual, iar compromiterea acestuia înseamnă compromiterea reformei electorale.

În plus, varianta pe care, mai nou, o susţine Partidul Democrat, urmând demersurile preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, poate să determine o mare injusteţe în ceea ce priveşte reprezentarea în Parlament a opţiunilor electoratului. După cum o demonstrează realitatea din alte ţări în care este folosit sistemul majoritar cu două tururi de scrutin (promovat de către preşedinte), pot apărea situaţii în care partide ce se bucură de voturile a 30%-35% din alegători ajung să câştige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obţin 10%-12% nici măcar nu intră în Parlament”, precizează comunicatul.

APD solicită reprezentanţilor tuturor partidelor politice şi, în principal, reprezentanţilor Partidului Democrat abordarea cu responsabilitate a reformei electorale şi respectarea angajamentului politic asumat pentru proiectul de lege aflat în Parlament şi îi îndeamnă să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului.


 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.